În cadrul Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) a fost creat un departament special, ai cărui ofițeri se ocupă exclusiv de Republica Moldova. Într-o nouă anchetă transfrontalieră, jurnaliștii RISE Moldova în comun cu Centrul „Dossier” au identificat șefii acestui departament, au obținut fotografii cu ei și au obținut confirmarea unor operațiuni secrete, pe care polit-tehnologii și FSB le-au desfășurat în R. Moldova în ultimii 4 ani.
25 decembrie 2016. Pe Aeroportul Internaţional Chişinău aterizează un avion de rută de la Moscova. La bordul navei se află un cetăţean rus cu paşaport diplomatic. Sosirea lui coincide cu perioada în care Igor Dodon intra în exercițiul funcției de președinte al Republicii Moldova.
Misteriosul pasager nu era nimeni altul decât Dmitrii Miliutin, general al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federaţiei Ruse, iar vizita lui se va desfășura departe de ochii presei. Totuşi, în următorii ani, colegii lui, precum și politicienii moldoveni pe care îi tutelează, vor juca un rol important în multiplele operaţiuni secrete desfășurate în interiorul politicii de la Chișinău.
În cazul Moldovei, responsabil principal este pasagerul discret de pe cursa Moscova-Chișinău din 2016. Anume pe generalul FSB Dmitrii Miliutin, în vârstă de 55 de ani, îl indică în această postură atât sursele RISE, cât şi „Dossier”.
În imagini l-am mai identificat pe Valerii Soloha, șeful Secției nr. 11 din cadrul Departamentului Informaţii Operative. Soloha e subalternul lui Miliutin și, la fel ca superiorul său, e responsabil de tutelarea intereselor rusești pe malul drept al Moldovei. În cadrul festivității, Soloha l-a complimentat pe Miliutin. Și a accentuat: „Personal, sunt adeptul operațiunilor dure, […] dar noi facem un joc politic subtil”.
Anterior, Renato Usatîi, liderul formațiunii „Partidul Nostru”, a pomenit direct de „operațiunile dure” ale lui Soloha, personal, și ale FSB-ului, în general. În cadrul unui briefing din 2020, Usatîi a declarat că Soloha ar fi fost implicat în exercitarea presiunilor asupra colegilor săi de partid, pentru că refuzase să susțină realegerea lui Igor Dodon pentru al doilea mandat de președinte.
În obiectiv ajunge și Vladimir Șirobokov, expert în tehnologii politice din Federația Rusă. Ca și Miliutin, e originar din Ijevsk, un oraș din extremitatea sud-estică a Rusiei europene.